Voortgang !nclusion

Hier kunt u lezen over de voortgang van het project.


Juni 2024

Naast de kinderen die de klas bezoeken, hebben we natuurlijk ook veel te maken met de ouders van de kinderen. Deze ouders hebben altijd het idee gehad dat hun kind waardeloos was en niks zou kunnen bijdragen. Veel ouders houden wel van hun kind, maar hebben verder geen idee wat ze er mee moeten of kunnen. Er wordt niet verwacht dat deze kinderen zich kunnen ontwikkelen of iets kunnen leren. En dan is daar een Salimenga (blanke vrouw) die een klas start voor deze kinderen. Veel ouders waren blij dat er een plek is waar ze hun kinderen naar toe kunnen brengen. Op deze manier hebben ze zelf hun handen vrij om hun handel te kunnen doen of te kunnen werken. En wie weet kan het kind toch iets leren. 

 

Een paar positieve ervaringen van en met ouders delen we hier:

Mustakim's ouders zijn bezig met de voorbereidingen zodat Mustakim (4 jaar) geopereerd kan worden. De arts heeft aangegeven dat hij daarna kan leren lopen. Mustakim heeft klapvoeten en is altijd in huis geweest. Toen hij in de klas kwam had hij signalen van ondervoeding. Inmiddels ziet hij er gezond uit. Hij speelt graag met de andere kinderen van de school. Eerder was al duidelijk dat Mustakim zich goed zou kunnen ontwikkelen in een reguliere klas. Daar is toen met de ouders over gesproken, maar zij zagen dit niet zitten. Aangezien dit de laatste termijn van dit schooljaar is, is er ook de mogelijkheid voor inschrijvingen op scholen. Daarom is hierover opnieuw gesproken met de ouders. Vader stond hier nu wel voor open en gaf aan voor welke school hij de voorkeur had. Op deze school is er contact gezocht met de directeur of dit op zijn school zou kunnen. Hij stond hier open voor. Over een paar weken start de inschrijfprocedure en zal de vader van Mustakim hem aanmelden op deze school. Echt heel gaaf om te zien wat voor mogelijkheden er het afgelopen half jaar voor Mustakim ontstaan zijn. 

Sule en Suabida zijn broer en zus van 3 en 6 jaar oud. Beide konden niet praten en maakten ook weinig geluid. De afgelopen weken hebben beide hun eerste woorden en klanken gezegd. Wat waren het mooie momenten in de klas toen Sule voor het eerst "madam" zei en Suabida de klank "a" na zei. De leraren genoten ook echt van deze successen.  Toen Lianne iets bij de moeder ging kopen, vertelde ze trots aan de buren over haar kinderen dat ze de eerste woorden en klanken hadden gezegd. De buren waren hier verbaasd en verheugd over. 

Onlangs zijn de leraren en Lianne gestart met een training gebarentaal. Vooral om de kinderen die (nog) niet kunnen praten, zoals Sule en Suabida een alternatief te kunnen bieden om te communiceren. De training is erg leuk om te doen met het team. Er moet veel geoefend worden om het goed onder de knie te krijgen en dat brengt ook veel lol met zich mee. 
De kinderen op de compound vinden het ook erg interessant. Dus daar kan Lianne mooi mee oefenen.

Waar er in Nederland (te) veel regen valt, wordt er in Ghana voor regen gebeden. In mei begint normaalgesproken het regenseizoen. De regen is erg belangrijk voor een goede oogst waar vervolgens de rest van het jaar van gegeten wordt. Helaas laat de regen behoorlijk op zich wachten dit jaar. Hopelijk komt de regen snel, zodat er een goede oogst binnen gehaald kan worden aan het eind van het regenseizoen.


Leren en werken

Maart 2024

Vanuit Ghana blijven er mooie berichten komen. De klas voor kinderen met special needs draait volop, er zijn 16 kinderen voor deze klas aangemeld en drie leerkrachten (en Lianne) zetten zich met hart en ziel in voor de ontwikkeling van deze kinderen.

 

Inmiddels wordt voor de oudsten in de groep nagedacht over een vervolg. Wat kunnen zij doen na deze klas? Voor drie meiden wordt gedacht aan het leren weven. Dat is een officiële vakopleiding daar en verschillende mensen die deze opleiding aanbieden, staan open voor leerlingen met special needs. Daarnaast is het belangrijk dat de ouders goed worden meegenomen in dit proces. Tot voor kort was de gedachte dat hun kind niets zou kunnen doen. Nu zien ze dat hun kind iets kan leren en misschien later zelfs iets kan betekenen als het gaat om een baan of een inkomen verwerven: dat is een hele omschakeling en het kost tijd om daaraan te wennen.

 

Naast het werk in de klas is Lianne ook in contact met de Ghana Education Service. Door de ervaring van afgelopen maanden is duidelijk geworden dat het hebben van een klaslokaal binnen een bestaande school grote meerwaarde heeft: de kinderen worden nu gezien als onderdeel van de school, samen met de rest van de kinderen. In de toekomst wil Lianne inzetten op het openen van dergelijke klassen op andere scholen in de omgeving. Hiervoor is de toestemming nodig van de nationale directeur, en dat kost de nodige inspanning. We zijn dankbaar voor de hulp  van Jeremia, een Ghanees die Lianne vaker helpt bij het voeren van (belangrijke) gesprekken over het project.

 

Dankbaar zijn we ook voor alle support die Lianne krijgt: door gebed, berichtjes en post aan Lianne en de financiële bijdragen voor het project. Fijn dat u en jullie zo betrokken zijn!


Bemoedigende Berichten

December 2023

Inmiddels is Lianne alweer een paar maanden bezig met de kinderen in ‘haar’ klas. Er zijn mooie ontwikkelingen te zien bij de kinderen.

Samen met twee lokale leraressen is Lianne op bezoek geweest bij Hand in Hand, een plek waar zo’n 100 kinderen en volwassenen met een beperking worden opgevangen. Hen wordt daar een gevarieerd programma aangeboden, en Lianne en de twee leraressen hebben er veel kunnen zien en leren wat nuttig is voor het project in Tamale.

 

Elk schooljaar bestaat uit 3 perioden en aan het einde van elke periode worden er examens geschreven. Dit gebeurt al vanaf de kleuterklas en dus heeft Lianne samen met een lerares verschillende examens gemaakt voor de kinderen. Al bij het eerste examen (tracing and colouring) was duidelijk te zien wat de kinderen hebben geleerd deze periode. De kinderen vonden het leuk examens te schrijven, Lianne was trots op wat ze konden!

 

Ook is er een bijeenkomst met ouders geweest. Hen werd gevraagd of ze al veranderingen zien bij hun kind. De verwachtingen waren laag, omdat de kinderen nog geen drie maanden naar school zijn geweest. Extra bijzonder was het daarom te horen van verschillende ouders dat hun kind veel zelfredzamer is geworden (zelf naar huis lopen, zelf naar toilet), dat ze beter eten en slapen en dat ze niet meer weg lopen.

Ouders zien en ervaren dat hun kind, ondanks de beperking die het heeft, dingen kan leren en mogelijkheden heeft.

 

Bemoedigende berichten dus vanuit Ghana!

 

Lianne bedankt iedereen voor de steun, gebed en giften die haar werk mogelijk maken. Helpt u ook mee, zodat ze in het nieuwe jaar daarmee verder kan gaan?


De eerste week...

Afgelopen week was het zover: met 2 leraressen en 5 leerlingen had Lianne de eerste schooldag. 

Na een periode van voorbereiding, waarin heel veel gesprekken zijn gevoerd, kon het project dan echt van start gaan! 

In de weken voor de eerste lesdag kwam er een lokaal beschikbaar, dat Lianne (met hulp) heeft schoongemaakt en ingericht. Ook had ze allerlei (les)materialen besteld, die met de bus naar Kanvili werden gestuurd. Bezorgen zoals in Nederland gebeurt niet: midden in de nacht werd Lianne gebeld dat de bus was aangekomen en dat de spullen konden worden opgehaald. Als je dat dan niet doet, gaat alles gewoon weer mee met de bus, naar de volgende stopplaats.

 

De leeftijd van de leerlingen die er waren, verschilt. De jongste is 4 jaar, de oudste al 17. Enkelen kunnen niet praten, een ander is deels verlamd. Een jongen van 17 (met een verstandelijke beperking) was nog nooit naar school geweest, en was heel enthousiast!

 

Bij de start van de dag kregen alle kinderen materialen om mee te spelen. Het was natuurlijk ook voor hen spannend, maar na een poosje nam de spanning en daarmee de onrust gelukkig af.

Met de oudere kinderen zijn er eenvoudige schrijf- en rekenoefeningen gedaan. Ook werden liedjes gezongen. Om 12 uur werden de kinderen weer opgehaald. Lianne en de twee leraressen keken tevreden terug op de eerste dag!

Hoe meer de week vorderde, hoe meer kinderen er werden gebracht. Op vrijdag waren er zelfs 10! 

 

In deze eerste week bleek ook hoe noodzakelijk het is een sanitaire ruimte hebben bij de school. Het bedrag om een toekomstbestendige ruimte te realiseren wordt beraamd op 5000 euro. 

Wilt u bijdragen aan een hygiënische schoolomgeving voor deze kinderen? Maak dan uw gift over op NL 78 RABO 0373 333 900 t.n.v. Stichting Victory Foundation o.v.v. !nclusion Ghana.

Hartelijk dank voor uw betrokkenheid!


Voorspoedige voorbereiding

Eind september 2023

De afgelopen weken zijn er grote stappen gezet in de voorbereiding van de start van het project. Zo zijn de volgende dingen inmiddels geregeld:

- er is een lokaal beschikbaar gesteld en schoon gemaakt. 

- er is lesmateriaal besteld en bezorgd.

- de eerste meubels staan in de klas.

- er zijn 2 leraren die les komen geven.

- er is een lijst met 8 kinderen en er komen nog steeds ouders met kinderen naar de compound.

- de eerste inschrijfformulieren zijn ingevuld.

- de Ghana Education Service (GES) heeft ingestemd met de deelname van de kinderen van !nclusion aan het school feeding programme. Dit betekent dat de kinderen een maaltijd van de school krijgen. 

Er zijn ook nog een aantal dingen die geregeld moeten worden, zoals tafels en stoelen voor de kinderen, een wc en een wasplaats. De tafels en stoelen zijn besteld en voor de wc en wasplaats is een aanvraag gedaan voor de verschillende opties en de kosten hiervan. 

3 oktober is in Ghana de start van een nieuw schooljaar en hoopt !nclusion de eerste kinderen in de klas te kunnen ontvangen. 


Voorbereiden van de start

Begin september 2023

Er zit beweging in de voorbereidingen. Met de huidige stand van zaken, is nu het idee om eind van deze maand, wanneer de scholen hier weer beginnen, met een klein aantal kinderen te beginnen. Hier is de verwachting dat ouders hun kinderen aan komen melden als ze van het project horen. Op dit moment zijn er 3 kinderen in beeld en een aantal mensen heeft aangegeven nog een kind te weten. 

Om klein te kunnen starten zijn er een aantal zaken nodig en hier wordt nu hard aan gewerkt. Zo wordt er door Mohammed met de eigenaar van de school gepraat over het beschikbaar stellen van een leeg klaslokaal, zijn er verschillende mensen die mogelijke leraren benaderen, is er een inschrijfformulier ontwikkeld, wordt de lesinhoud bepaald, moeten er materialen aangeschaft worden die nodig zijn om te kunnen starten en moet er een was- en plasgelegenheid geregeld worden (dit is nu niet aanwezig op de school en voor kinderen met een beperking wel nodig). Hier zijn de nodige kosten aan verbonden, nl:

  • Washroom; € 500
  • Bureau; € 60
  • 3 chairs teachers; € 20 per stuk
  • Mat; € 20
  • Booter, bucket, etc; € 10
  • Table and chair children; € 25 per stuk
  • Teaching materials (AMO); € 300
  • Books, pencils, etc; € 30

Mocht u hieraan willen bijdragen dan kan dat door een bedrag over te maken op bankrekeningnummer:
NL 78 RABO 0373 333 900 t.n.v. Stichting Victory Foundation o.v.v. !nclusion Ghana.

Het zou mooi zijn als het lukt om bij de start van het nieuwe school jaar te kunnen starten met een kleine groep.


De voorbereidingen in Ghana

Augustus 2023

De voorbereidingen voor het project beginnen langzaam te lopen. Al leidt dit nog niet direct tot zichtbare resultaten, er gebeurt wel veel. De meeste dingen hebben op dit moment te maken met het leggen van de fundering met de mensen hier. Er zijn onderling wat problemen bij de school waar ik mijn project wilde starten. Het is nu de vraag of dit een goede plek is om te starten. Het heeft ook direct gevolgen voor mij, omdat mensen nu niet vrij zijn om met mij te praten. Het geeft hun problemen wanneer ze met mij praten, dus kan ik niet naar de school waar ik mijn project wil starten. Dit moet dus eerst opgelost worden en dat kan hier niet op zijn NLs, dus dat vraagt wat geduld. Er komt inmiddels wel zicht op een manier om het op te lossen, dus dat is fijn. Vanavond is er een meeting gepland waar o.a. dit punt aan de orde komt. Hopelijk worden ze het met elkaar eens over de manier waarop dit het beste opgelost kan worden, zodat dit daarna in gang gezet kan worden. 

Ondertussen ben ik afgelopen week naar andere basisscholen in Kanvilli geweest om te praten met de headmasters daar. Ik heb gevraagd of er al kinderen met een beperking op de scholen zijn, of ze daar kinderen met een handicap weten te wonen of er evt. een leeg lokaal beschikbaar is en ik heb vragen gesteld over leraren. Hierdoor krijg ik een totaler beeld van de situatie op dit moment. Ook heb ik in de kerk gevraagd of mensen daar kinderen met een beperking weten die nog niet naar school gaan. Beide plekken konden hier niet direct antwoord op geven, maar zouden het navragen. Ik wacht hierin dus nog op antwoord. 

Daarnaast ben ik in contact gebracht met een sociaal werker die hier ook les geeft. Daarnaast heeft hij zelf een dochter met een beperking. Het was goed om met hem en zijn vrouw te praten over alle problemen waar ze tegen aan zijn gelopen. Vooral zijn vrouw kon goed verwoorden welke stigma's zij heeft ervaren en nog ervaart. Zo ging ze bijvoorbeeld een tijd nergens heen, ook niet naar de kerk, omdat mensen niet naast haar wilde zitten en bang waren dat ze zelf dan ook een gehandicapt kind zouden krijgen. Zij wil hierin graag andere ouders helpen en kan mogelijk helpen bij de workshops. 

Zo ontstaat er dus langzaam meer beeld bij het project hier en de nodige contacten.


De start van fase 2 in Ghana

July 2023

Inmiddels is fase 2 van het project van start gegaan. Dat betekent dat de voorbereidingen in Ghana voor het project zijn gestart. Hiervoor ben ik afgereisd naar Ghana. De eerste weken hebben vooral in het teken gestaan van het groeten van mensen hier en bijpraten. 

Daarnaast moeten de lijnen duidelijk worden. Met wie kan ik wat regelen, zonder dat ik andere mensen daarin voorbij loop. Het is belangrijk om hierin de juiste wegen te bewandelen om hier later geen onnodige hinder van te ondervinden. Het lijkt dus alsof er niet heel veel gebeurt, maar deze stappen zijn heel belangrijk voor het vervolg van het project en dit kost tijd. Als het goed is zal hierbij ook duidelijk worden wat de juiste weg is om leraren te vinden. Wanneer deze er zijn, kan het project met hen verder uitgewerkt worden. 

Aan het eind van fase 1 is er een Thuis Front Team (tft) gevormd in Nederland. Dit bestaat uit 8 personen. Zij zullen o.a. de zaken in Nederland regelen, de voortgang van het project volgen en hun best doen om de nodige financiën bij elkaar te krijgen. 

Er zit dus ontwikkeling in het project en dat is fijn om te merken. 


De voorbereidingen gaan door...

Mei 2023

Even een korte update tussendoor. De meeste voorbereidingen zitten op dit moment in de persoonlijke regelzaken, zoals afscheid nemen en zaken afronden.

Rondom het project blijven er ook zaken lopen, zoals het opzetten van een team in Nederland, zodat het werk hier in Nederland ook door kan gaan en er een brug is tussen Ghana en Nederland. 

Daarnaast krijg ik regelmatig een vraag over de financiële stand van zaken. Het is fijn om te merken dat de betrokkenheid groot is en dat er mooie initiatieven ontstaan om geld te doneren voor het project. Hiernaast ziet u een overzicht van de huidige financiële stand van zaken van het project. Zoals te zien zijn er voldoende middelen binnen om op aan de tweede fase te kunnen beginnen. 


De voorbereidingen 

April 2023

Inmiddels zijn er weer een paar maanden voorbij en gaat de voorbereiding rustig verder. Hierbij de stand van zaken op dit moment.

Er is een datum gepland waarop ik voor langere tijd naar Ghana hoop te vertrekken. Dit is gepland eind juni. Dat komt nu al snel dichterbij. 

Onder leiding van Intomission is er een avond geweest om te praten over een thuisfrontteam. Dit is erg belangrijk om in Nederland dingen door te laten gaan en als steun wanneer ik in Ghana ben. Dit was een inspirerende avond en de aanwezigen waren enthousiast. Er zal komende maand een vervolg zijn waarbij gesproken zal worden over de verschillende taken en de mogelijke verdeling hiervan. 

Omdat het regenseizoen in Ghana voor de deur staat en de verwachting niet is dat we gelijk kunnen beginnen met bouwen, gezien de financiële middelen op dit moment, heb ik laten weten dat de grond gebruikt kan worden om gewassen op te verbouwen. 

Naast de voorbereidingen voor het project, vraagt een vertrek uit Nederland ook de nodige voorbereidingen en regelzaken. 

Met al deze zaken wordt het totale plaatje steeds concreter en meer ingevuld. 

 


Ondertussen in Nederland

Maart 2023

In Nederland gaan de voorbereidingen ondertussen ook door. Zo wordt er een panel gevormd om met elkaar beslissingen te kunnen nemen. Hiermee krijgt het project meer draagkracht in Nederland. 

De eerste fondsen hebben een bijdrage toegezegd. Dat is erg fijn en biedt hoop en toekomstperspectief voor het project. En ook individuele giften blijven binnen druppelen. Dit is beide erg belangrijk om het project echt van start te kunnen laten gaan. Er worden nog steeds aanvragen gedaan bij fondsen en gezocht naar financiële steun voor het project. 

Er worden plannen gemaakt om concreet te gaan starten in Ghana dit jaar. De exacte datum is op dit moment nog niet bekend. 

In de tussentijd heb ik ook mijn diploma International Public Health in ontvangst mogen nemen. Hierdoor heb ik kennis opgedaan over ontwikkelingswerk en waar daarbij rekening mee te houden. Zonder deze studie had ik niet geweten hoe een dergelijk project op te zetten. 


Zaken regelen in Ghana 

Februari 2023

In januari 2023 ben ik voor een kort bezoek naar Ghana geweest om te horen en zien wat de stand van zaken daar is. Het was vooral belangrijk om te ontdekken hoe de mensen daar nu tegen het project aankijken. Gelukkig kan ik zeggen dat ik blij verrast was door alles wat ik zag en hoorde. Aan het eind van de week trok ik de conclusie dat ze in Ghana klaar zijn voor de start van het project. Nu vraagt dat nog wat meer voorbereidingen in Nederland.

Natuurlijk heb ik een bezoek gebracht aan de school waar het stuk land bij ligt. Het land lag er nog hetzelfde bij. Tijdens het gesprek met de headmaster van de school, bleek er al een lokaal leeg te zijn gemaakt. Stoelen en banken moeten nog geregeld worden vanuit het project. Hier is op de school al een tekort aan, dus dit kan niet van de school gebruikt worden. Hier was in de begroting van het project al rekening mee gehouden.

De school is een governmentele school. Dat betekent dat leraren en andere onkosten door de overheid betaald worden. De headmaster gaf aan dat het project aangemeld moest worden bij de Ghana Education Service (GES). Dit is de overkoepelende organisatie van overheidsscholen voor het district. Een kantoor hiervan zit in Tamale en hij stelde voor om hier direct naar toe te gaan. Dus gingen we op de motor hier naar toe. Nadat ik een brief had gemaakt, is het project officieel aangemeld. Er werd positief gereageerd op het initiatief, omdat er nog niks is voor kinderen met een beperking in het hele district. Ze willen hier graag in meewerken door mee te denken en te helpen naar het zoeken van leraren. Voor de lange termijn biedt dit perspectief, omdat het project dan uiteindelijk hopelijk onderdeel kan zijn van de school, waardoor de financiering dan vanuit de overheid door kan gaan. 

Daarnaast ben ik bij 3 kinderen met een beperking langs geweest om te vertellen over het project. Deze ouders stonden hier positief tegenover. Ik heb namen, leeftijden en beperkingen opgeschreven en foto's gemaakt van deze kinderen (met toestemming om deze te delen). Deze kinderen waren allemaal binnen een straal van 5 minuten lopen van de compound waar ik altijd verblijf in Ghana. Er valt dus te verwachten dat er nog veel meer kinderen met een beperking zijn in de omgeving. Dit is ook wat de mensen daar aangeven. 

Ook is er een overleg geweest met verschillende Ghanese mannen waarin onder andere is gesproken over het lesprogramma, voeding van de kinderen, de bouw en een board in Ghana. 

Al met al een positief bezoek met ervaringen die hoop bieden voor de opzet van een duurzaam project. 

 


Twee weken in Ghana

Juli 2022

In de afgelopen 2 weken heb ik tijdens een bezoek aan Ghana veel zaken kunnen regelen voor !nclusion.

Er zijn wat officiële bezoeken gebracht aan de Chief, het hoofd van de school en de eigenaar van de school. Alles moet nu nog goed op papier gezet worden en dan ondertekend worden. Mogelijk gaat dit door als ik in NL ben en anders kan ik er mee verder wanneer ik het project kan gaan starten. 

Bij de school heb ik geïnformeerd of ik gebruik kan maken van een leeg lokaal, zo lang het gebouw niet af is. Hier werd positief op gereageerd. Dit betekent dat het project al eerder van start kan gaan. Dat maakt dat er sneller aan het echte doel van het project begonnen kan worden. Daarnaast kan dan gewerkt worden aan het bouwen van een school, zodat het project ook duurzaam is. Dit zijn dus positieve ontwikkelingen. 

Daarnaast heb ik een begin kunnen maken met het maken van een lijst met mogelijke kinderen voor het project. Op dit moment konden ze mij 6 kinderen noemen. Variërend in leeftijd van 2 tot 17.


Ondertussen in Ghana...

Terwijl ik in Nederland bezig ben met het schrijven van een projectplan, regelt Suale (een van de mannen uit het gastgezin) van alles voor het project in Ghana.

Hij overlegt regelmatig met verschillende mensen in Ghana over zaken rondom het project. Ook is hij met het projectplan en een brief naar de Chief (burgemeester) van Kanvilli geweest om te vragen of er een stuk land beschikbaar is voor het project. Vervolgens heeft de Chief de oudsten bij elkaar geroepen en hebben ze vergaderd hierover. Er zijn verschillende opties aanbod geweest. Uiteindelijk wordt gekozen voor een stuk grond op het terrein bij een bestaande school. Hiervoor is ook goedkeuring nodig van de leiders van de school en dus wordt er een overleg gepland met de Chief, de oudsten van het dorp en de leiders van de school. Ook zij vinden dit een goed idee en zien ook kansen in een samenwerking. Naar aanleiding van deze overleggen, krijg ik een brief van de secretaris van de Chief om te laten weten dat er een stuk land beschikbaar is. Een belangrijke eerste stap voor het project. Deze brief is te vinden in de bijlage van het projectplan.

Om iets te kunnen bouwen is er ook een bouwplan en begroting nodig. Hiervoor heeft Suale contact met een bouwkundige. Er wordt een uitgebreid plan, een tekening en een begroting gemaakt. De kosten voor dit gebouw zijn er hoog. Daarom wordt er ook een berekening gemaakt van een kleiner gebouw wat bestaat uit 1 klaslokaal, een toilet en een wasruimte. Op die manier kan het project klein starten en mogelijk in de toekomst verder groeien.


Hoe het allemaal begonnen is...

Ruim 10 jaar geleden maakte ik voor het eerst plannen om naar Ghana te gaan. Ik ging daar werken bij "Friends of Kassim", een project gericht op gehandicapte kinderen en wonen bij een lokale familie. Ik had nooit verwacht dat ik daar zo 'n band op zou bouwen met de mensen daar  en ging in 2014 terug voor een jaar. Daarna ben ik ieder jaar terug geweest om de mensen daar te ontmoeten. 

In Ghana heb ik onder andere gewerkt voor "Friends of Kassim", Yumba special school en Netcare International Kids college. Wat al deze werkplekken gemeen hadden, was dat ik mij zou richten op gehandicapte kinderen. "Friends of Kassim" was een project dat families stimuleerde om voor het gehandicapte kind te blijven zorgen. Yumba was een school voor kinderen met een beperking. En Netcare was een school waar ook kinderen met 'special needs' waren, waarvan de leraren niet wisten hoe ze daar mee om moesten gaan. 

In de loop van de tijd zijn er verschillende gehandicapte kinderen zonder duidelijke oorzaak overleden. Soms wordt er gezegd dat het een ongeluk was, andere keren verdwijnen kinderen zo maar en af en toe wordt er ook gewoon gezegd dat een kind medicatie heeft gekregen waar ieder ander ook aan zou overlijden. Veel gehandicapte kinderen zijn niet zichtbaar, omdat ze verborgen worden gehouden op de compound. Ook buren weten vaak niet van het bestaan van deze kinderen. 

Omdat mijn hart uitgaat naar deze kinderen en ik inmiddels in Ghana een netwerk heb opgebouwd van mensen waar ik op kan steunen en die mee willen werken, heb ik besloten om een project te starten om deze kinderen een betere kans te geven voor de toekomst.

Alle ideeën voor dit project zijn volledig ontstaan tijdens gesprekken met verschillende Ghanezen. Omdat educatie voor gehandicapten en voor de community steeds terugkwam, is dat de basis van dit project. 


Reactie plaatsen

Reacties

Sven
3 jaar geleden

Wat een mooi project dat je de gehandicapte kinderen in Ghana wilt helpen .Hopelijk pakt het goed uit en een mooi bouwplan